Miejsce

SURVIVAL 3
PRZEGLĄD MŁODEJ SZTUKI W EKSTREMALNYCH WARUNKACH

22–28.04.2005
BROWAR MIESZCZAŃSKI
UL. HUBSKA 44-48, 50-502 Wrocław

 

W drugiej połowie XIX wieku, z inicjatywy lokalnych kupców, we Wrocławiu nastąpiło odrodzenie tradycji warzenia dobrego piwa, czego przykładem są zachowane w mieście zabudowania browarnicze i ich relikty. Pierwsze obiekty warzelni piwa na osiedlu Huby powstały ok. 1894 roku na zlecenie Roberta Haina, właściciela jednej z oberży w centrum Wrocławia. W roku 1907 browar wykupiło Stowarzyszenie Wrocławskich Oberżystów i Szynkarzy, by produkować dla swoich wyszynków trunek konkurencyjny dla wielkich przemysłowych browarów działających w mieście. To oni nadali browarowi jego obecną nazwę ‒ Browar Mieszczański (Bürgerliches Brauhaus Breslau G.m.b.H). Po rozbudowie warzono w nim nawet do 6 tys. hl piwa rocznie, był zatem jednym z największych producentów złotego trunku we Wrocławiu. W trakcie działań wojennych w 1945 roku browar został poważnie zniszczony, odbudowano go w latach 50. XX wieku, ale piwo zaczął warzyć dopiero w 1965 roku. Produkcję piwa w Browarze Mieszczańskim ostatecznie wstrzymano w 1997 roku. Zachowane zabudowania, ulokowane na niewielkiej działce, charakteryzuje prostota i użyteczność zastosowanych rozwiązań. Ściany z czerwonej cegły zdobią nieliczne elementy dekoracji architektonicznej. We wnętrzach zachowało się kilka oryginalnych, XIX-wiecznych elementów wyposażenia i fragmenty ceramicznych układów. Browar jest jednym z niewielu w mieście zachowanych symboli dawnych tradycji warzenia piwa, z których słynął Wrocław. Obecnie na terenie browaru działa Centrum Kulturalne oraz Teatr Ad Spectatores.