Kotlet cielęcy a la Wallenberg na szwedzkim stole

SEKCJA STUDENCKA
Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu, Pracownia Sztuki w Przestrzeni Publicznej, Katedra Mediacji Sztuki
praca wykonana pod opieką dr. hab. Tomasza Opani
„Kapitał to nagromadzone bogactwo, które służy rozpoczęciu lub kontynuacji działalności gospodarczej. Czy jedzenie może być kapitałem? Za kawałkiem drobno zmielonej cielęciny położonej na purée z ziemniaka z groszkiem i brusznicą kryje się historia. Potrawy często przybierają nazwy krajów, wydarzeń historycznych czy nazwisk znanych osób. Czy drobna ciekawość tego, co kryje się za nazwą potrawy, może przynieść korzyść w postaci kapitału? Bez świadomości minionych zdarzeń trudno zrozumieć teraźniejszość, a w konsekwencji również przyszłość może być zachwiana. Bez kultury, której częścią jest również jedzenie, nas nie ma i przestajemy już cokolwiek znaczyć”.
J.Z.
fot. Wojciech Chrubasik