Kotlet cielęcy a la Wallenberg na szwedzkim stole

SEKCJA STUDENCKA
Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu, Pracownia Sztuki w Przestrzeni Publicznej, Katedra Mediacji Sztuki
praca wykonana pod opieką dr. hab. Tomasza Opani

 

„Kapitał to nagromadzone bogactwo, które służy  rozpoczęciu lub kontynuacji działalności  gospodarczej. Czy jedzenie może być kapitałem?  Za kawałkiem drobno zmielonej cielęciny  położonej na purée z ziemniaka z groszkiem  i brusznicą kryje się historia. Potrawy  często przybierają nazwy krajów, wydarzeń  historycznych czy nazwisk znanych osób. Czy  drobna ciekawość tego, co kryje się za nazwą  potrawy, może przynieść korzyść w postaci  kapitału? Bez świadomości minionych  zdarzeń trudno zrozumieć teraźniejszość,  a w konsekwencji również przyszłość może  być zachwiana. Bez kultury, której częścią  jest również jedzenie, nas nie ma i przestajemy  już cokolwiek znaczyć”.
J.Z.

 

fot. Wojciech Chrubasik