z cyklu „Głodowa książka kucharska”
projekt kuratorski: „Światło naturalne”
kurator: Antek Burzyński
W swoich nowych pracach Karolina Brzuzan zajmuje się tematem głodu na świecie i tego, jak ludzie radzą sobie, gdy „kraj ma się źle”. Ważnym aspektem jest to, jakie pożywienie wykorzystuje się w takich sytuacjach kryzysowych. Ludzie sięgają po rośliny, które na co dzień pozostają pod tym względem niewidoczne, poza wachlarzem standardowych składników kulinarnych. Głód, zarówno w mieście jak i na wsi, powoduje, że powstają specyficzne „potrawy”, wykorzystujące nieużywane zwykle w kuchni składniki. Okazuje się, że otaczają nas rośliny jadalne, których po prostu nie zauważamy. Ich wprowadzenie do diety jest zwykle znakiem kryzysu, który nie dotyczy wyłącznie kwestii żywienia, ale często dotyka wszystkich sfer życia społeczności. Jednym z celów tego projektu jest stworzenie Głodowej książki kucharskiej – zbioru przepisów, które wykorzystują społeczności dotknięte klęską głodu. Prezentowane tutaj rośliny to przykłady składników takich przepisów głodowych.
> Antoni Burzyński
fot. Justyna Fedec